Menu

Intrigerend, indrukwekkend en van absolute schoonheid

Source: Ugenda, Gerard Jager

Midden op het podium staat een gigantische uil. Het is de uil die symbool staat voor het wachten, de bosuil die als geen ander de kunst van het wachten beheerst. De laatste voorstelling van de Friese fadozangeres Nynke Laverman heet Wachter en is een prachtige muzikale ode aan de kunst van het wachten. De show in LUX boeit van begin tot eind en is intrigerend, indrukwekkend en van absolute schoonheid.

Dat Nynke Laverman een geweldige stem heeft, staat buiten kijf. Op het podium heeft ze zich vergezeld van twee topmuzikanten: haar man Sytze Pruiksma (hij bespeelt de piano, de marimba en verzorgt de beats) en Genevieve Verhage. Verhage versterkt met haar cello het geluid van de rouw en het verdriet, Pruiksma zorgt er met zijn beats voor dat de voorstelling op het juiste moment vaart en lucht krijgt en Laverman accentueert met haar stem de intense pijn van de verloren geliefde; een perfect op elkaar ingespeeld trio.

Nynke Laverman staat aan het eind van Wachter minutenlang op het podium, stil, te wachten. Als voorbeeld van het wachten als levenshouding, van het letterlijk en figuurlijk nu stilstaan, van de reflectie op het hier en nu, van verstilling en bezinning en misschien wel als protest tegen ons gejaagde bestaan in een voortrazende samenleving. Het is een intrigerend moment, in de zaal hangt een serene sfeer die ik bijzonder en indrukwekkend vind. En dan zingt ze verder om daarna een ovationeel applaus in ontvangst te nemen.

In 2013 overleed Tsjebbe Hettinga. Hij werd gezien als de reus onder de Friese dichters. Met haar laatste cd en voorstelling Wachter laat Nynke Laverman zien dat ze Hettinga kan opvolgen als reus.

Intrigerend, indrukwekkend en van absolute schoonheid